Saturday, November 03, 2007

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen mahdollista marraskuun alusta
Edunvalvontavaltuutus on uusi oikeudellinen väline, jonka avulla jokainen voi itse etukäteen järjestää asioidensa hoidon siltä varalta, että hänen toimintakykynsä myöhemmin heikkenee. Edunvalvontavaltuutusta koskeva uusi laki tulee voimaan 1. marraskuuta 2007.

Edunvalvontavaltuutuksella voi etukäteen valtuuttaa valitsemansa henkilön huolehtimaan asioistaan sen varalta, että myöhemmin tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan itse.

Edunvalvontavaltuutus tehdään kirjallisesti testamentin tapaan. Edunvalvontavaltuutusta koskevassa valtakirjassa valtuuttaja määrittelee ne asiat, jotka valtuutus kattaa. Hän voi oikeuttaa toisen henkilön edustamaan itseään sekä taloudellisissa asioissa että henkilöään koskevissa asioissa, kuten esimerkiksi terveydenhoidossa. Valtakirja allekirjoitetaan kahden esteettömän todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä.

Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan maistraatin vahvistamisella siinä tapauksessa, että valtuuttaja on esimerkiksi sairauden takia tullut pääasiallisesti kykenemättömäksi hoitamaan valtuutuksessa tarkoitettuja asioita.

Maistraatti myös valvoo valtuutetun toimintaa. Valtuutuksen antanut henkilö voi vaikuttaa valvonnan laajuuteen. Hän voi esimerkiksi määrätä, että valvonnassa sovelletaan holhoustoimilain säännöksiä, jotka velvoittavat valtuutetun antamaan maistraatille määräajoin selvityksen talouteen liittyvien asioiden hoitamisesta.

No comments: